Cum să ajungi la tine? Cum să te regăseşti?
[cele mai noi]    [cele mai citite]    [categorii]

Cum să ajungi la tine? Cum să te regăseşti?

 

Ne surprindem din ce în ce mai des, în vremurile noastre contemporane, fiind ocupaţi, haotici şi plini până peste cap de tot soiul de lucruri care ne distrag. Se întâmplă într-o asemenea măsură încât mai rămân doar câţiva din noi care să nu aibă, câteodată, sentimentul că ne-am deconectat într-un fel de sinele nostru autentic, real - că am devenit "pierduţi" în călătoria noastră prin viaţă. Odată ce ai identificat la tine acea senzaţie de deconectare (care poate să dureze luni sau chiar ani), ai renunţat la dorinţa de a te regăsi – cum să îl gaseşti pe acel “tu” real printre toate rolurile şi responsabilităţile care s-au sedimentat în jurul tău de-a lungul timpului şi, fără să percepi, au îmbrăcat sinele tău autentic într-o haină grea, obositoare?

                 Să te regăseşti înseamnă să dai jos această “haină” pentru o vreme –fiind liniştit şi tăcut, astfel încât sinele real să aibă şansa să respire şi să se destindă. Trebuie să îţi acorzi spaţiul să vezi şi să auzi sinele real. El este acolo – nu a plecat nicăieri – doar aşteaptă să îi acorzi atenţie. În continuare sunt câteva idei despre cum să “te rătăceşti”, care este utilitatea pe care o conţine sentimentul de a te simţi “pierdut” şi despre cum poţi  să te regăseşti din nou. Iar dacă nu poţi face singur acest lucru, e utilă deschiderea de a cere ajutorul unui terapeut care, prin intervenţii specifice psihoterapiei, poate fi alături de tine în călătoria şi pe drumul  regăsirii de sine.

 "Pănă nu ne pierdem de noi înşine, nu începem să ne înţelegem cu adevărat" Henry David Thoreau

                De ce sentimentul de a fi “pierdut” este unul pozitiv?

 Viaţa este plină de preocupări. Familie, copii, prieteni, facturi, colegi, boală, promisiuni şi angajamente, responsabilităţi, vecini, studii … şi lista poate continua. Nu e de mirare că găsim cu greu timp să stabilim o conexiune cu noi înşine şi adesea avem acest sentiment de “rătăcire”. Cât timp ne alocăm însă dându-ne pur şi simplu voie “să fim”, să căutăm în interiorul nostru şi să vedem unde ne aflăm? Pentru unii dintre noi starea de a fi mereu ocupaţi este o modalitate de a evita să confruntăm teama referitoare la ce am putea gasi acolo. Dacă te recunoşti în această situaie, atunci nu te îngrijora, am fost cu toţii acolo şi drumul merge în ambele sensuri. Faptul de a fi ocupaţi în permanenţă este un mecanism de defensă, de apărare care ne conferă o stare de confort şi ne ţine la distanţă de întrebarea dacă ceea ce facem este în beneficul nostru sau împotriva noastră. Defensele psihologice se pot instala până la un asemenea nivel încât ceea ce suntem se reduce mai degrabă la a păstra neatinse mecanismele de securizare, decât să fim noi înşine pur şi simplu. Pentru acele persone care fug de emoţiile disconfortante, mecanismul de evitare poate lua şi alte forme extreme în afara ocupaţiei permanente. Să ne îndopăm cu droguri, alcool, sex, muncă sau alte forme de dependenţă este o altă cale prin care incercăm să ne simţim bine şi ne pierdem cu adevărat, ne deconectăm de la sinele nostru real.

Aspectul pozitiv apare din avantajul pe care îl ai realizând că “eşti pierdut”. Acceptă riscul şi păşeşte în călătoria către tine.

 "Vine o vreme când riscul de a rămâne strâns în bulb este mai dureros decât riscul de a incepe să înfloresti." Anaïs Nin

                Regăseşte-te alocându-ţi timp pentru tine

            Am vorbit despre importanţa simplului fapt de a ne acorda spaţiu să “fim”, iar acesta este singurul şi cel mai important lucru util dacă ne dorim să ne regăsim. Dacă reacţia ta iniţială este “Da, dar nu am timp!” sau o altă scuză, atunci nu ar fi rău să te gândeşti din nou. Dacă iţi iei angajamentul să te regăseşti pe tine cel real, lucru care va îmbunătăţi atât viaţa ta cât şi a persoanelor cu care intri în contact, atunci vei face efortul să găseşti puţin timp doar pentru tine.     

                 O modalitate excelentă în care poţi face acest lucru este găsind un loc unde să te poţi deconecta sau să mergi într-o vacanţă de unul singur. Această variantă în care să petreci o săptâmână într-o cabană, în mijlocul unei păduri, înconjurat de lacuri, fără televizor şi gadgeturi ale lumii moderne (cunoscută în literatura de specialitate ca downshifting) pare să aibă în multe cazuri un efect benefic.

 Ce zici de ideea să stabileşti o dată  în care să faci asta pentru tine chiar acum? Ce-ai zice de astăzi?

                Cand te simţi “pierdut” – orientează-te asupra ta!

 O metodă rapidă care te poate ajuta este fiind atent la propria respiraţie. Stai aşezat sau întins într-un loc liniştit câteva minute şi concentrează atenţia asupra senzaţiilor care însoţesc respiraţia. Simte aerul care strabate nările sau, dacă preferi, simte cum se măreşte şi se micşorează volumul pieptului. Orientează-te asupra unui punct, unei singure senzaţii pentru câteva minute şi o să te simţi revigorat şi centrat. Meditaţia este o deprindere folositoare, iar învăţarea şi practicarea ei oferă un ajutor real în regăsirea de sine.

             Regăseşte-te făcând ceva cu totul diferit

 Când facem ceva nou ne destindem şi avem şansa să descoperim calităţile pe care este posibil să nu le fi conştientizat înainte sau să reactivăm talente pe care nu le-am mai folosit pentru o periodă.

 Ai locuri pe care ţi-ar plăcea să le vizitezi? Activităţi pe care vrei să le încerci sau la care vrei să te întorci? Ceva în care vrei să te implici, cum ar fi un proiect caritabil? O preocupare despre care ai vrea să cunoşti mai mult? Tot ce ai nevoie este să iei decizia şi pur şi simplu să faci acel lucru.

 "Fericirea nu este ceva făcut de-a gata. Ea provine din acţiunile noastre proprii" Dalai Lama

                Stabileşte-ţi priorităţile

 Când a fost ultima dată când te-ai aşezat şi ai scris o listă a lucrurilor pe care îţi doreşti să le indeplineşti sau să le experimentezi în viaţă? Clarificându-le în acest fel, le creşti şansa ca ele să se întâmple. Gândeşte-te la ceea ce ai visat întotdeauna şi scrie pe hârtie. Ce poţi să faci chiar în acest moment ca să atingi acest scop? Care este primul pas mic? Poţi să faci acest pas mic astăzi sau săptămâna viitoare? Ia-ţi angajamentul să lucrezi la una din ambiţiile personale.

 "Primul pas obligatoriu ca să realizezi ce vrei în viaţă este acesta: hotărăşte ce vrei " Ben Stein

                Redescoperă calităţile tale şi acceptă deficienţele

 Pentru muţi dintre noi pare o dificultate când trebuie să clarificăm ce este “bun” în legătură cu noi înşine. Fiecare din noi are calităţi, trăsături şi abilităţi unice. Adesea ne concentrăm, poate prea mult, asupra lucrurilor care nu ne plac la noi, ceea ce duce la scăderea încrederii şi aprecierii de sine. Avem nevoie să descoperim compasiunea, înţelegerea pentru propriile metehne cât şi o apreciere sănătoasă pentru calităţile noastre positive.

 " Odată cu conştientizarea propriului potenţial şi încrederii în abilităţile personale, putem construi o lume mai bună." Dalai Lama

   

Psih. Cosmin Bălaşa

 

Copyright: © psiholog-cosminbalasa.ro | Toate drepturile rezervate

Muzica de fundal este dezactivata.
Pentru a activa muzica pentru paginile site-ului, apasati imaginea de mai sus;
ulterior, daca doriti, puteti dezactiva aceasta optiune.