Nosce te ipsum - Cunoaste-te pe tine insuti
[cele mai noi]    [cele mai citite]    [categorii]

Nosce te ipsum - Cunoaste-te pe tine insuti

 

Adesea ne intrebam ce se ascunde in strafundurile fiintei noastre. Oare ce "destin", neinteles inca, ne conditioneaza viata?

Este important sa realizam ca autocunoasterea ne permite sa dobandim intelepciunea, stiinta despre cine suntem cu adevarat si incotro ne indreptam. In noi insine se gaseste adevarul, in noi se gaseste raspunsul la toate intrebarile. Aparent suntem cu totii diferiti, fiecare om are propriul mod de a trai experientele de viata si fiecare fiinta umana in fata problemelor are sansa sa invete o lectie de viata. Nici un sistem sau ghid nu o pot face in locul nostru. Viziunea noastra despre lume este aceea care creaza lumea, fiecare traieste in propriul sau Univers. Daca se schimba viziunea se schimba si lumea (modul in care noi o percepem), si actiunea noastra asupra ei. Pentru a fi liber cu adevarat nu inseamna a nu fi in inchisoare, ci inseamna a fi liber launtric, inseamna a nu mai fi intemnitat in corpul fizic, in lumea materiala, inseamna a nu mai fi incorsetat de prejudecati, inhibitii, pattern-uri emotionale, tensiuni, boli si de orice alta autolimitare, de orice fel ar fi ea. Propria libertate trebuie cucerita de fiecare si a spune aceasta nu este o conceptie egoista, pentru ca o fiinta echilibrata, armonioasa stapana pe posibilitatile sale, o fiinta lucida care nu vede realitatea prin prisma deformanta a fantasmelor si angoaselor sale, are o influenta benefica asupra celor ce o inconjoara. Din acesta cauza se spune ca suprema datorie a fiecarei fiinte fata de societate si fata de ea insasi este de a evolua, de a tinde spre perfectiune, de a obtine intelepciunea.

 O noua ramura de granita a psihologiei, psihologia transpersonala, ne ajuta in abordarea si explicarea stiintifica a procesului autocunoasterii profunde, considerand ca indispensabila colaborarea criteriilor stiintifice adecvate cu cele ale filosofiei, artei si cu acelea ale marilor traditii initiatice. Fiecare dintre noi s-a nascut intr-o anumita conjunctura sociala si isi traieste existenta in interiorul limitelor culturii sale. Pe masura ce timpul trece, isi poate largi aceste limite prin experienta, evitare ca obiceiurile sa devina automatisme si mai ales prin evolutie. Efortul de autodepasire, dorinta de libertate si de cunoastere interioara, nevoia superioara, elevata de a te desprinde de lantul obisnuintelor, permite sa mergi dincolo de angoasa care blocheaza disponibilitatile noastre latente si intelegerea sensului existentei noastre in aceasta lume. Daca suntem constienti ca, de fapt, cunoasterea inseamna putere vom putea sa ne transformam « destinul », sa ne asumam schimbarea personala raportata la nevoile proprii. Doar liberul nostru arbitru este cel care dispune daca suntem fericiti sau nu, daca ne inaltam sau coboram, daca evoluam, daca alegem evolutia obisnuita invatand din greselile noastre, sau evolutia rapida armonioasa avand la dispozitie tezaurul de intelepciune si experienta umanitatii, cuceririle facute de om din cele mai vechi timpuri si pana in zilele noastre.

Buddha spunea: „Fiti propria voastra flacara!”. Religia ortodoxa afirma prin Christos ca imparatia lui Dumnezeu se gaseste permanent „inlauntrul nostru” - primeste si daruieste lumina -. Pe frontispiciul templului din Delphi este scris: „ Cunoaste-te pe tine insuti si vei cunoaste intregul Univers, cu energiile si fortele sale ascunse” iar un aforism al intelepciunii ne invata: „Ceea ce este aici (in microcosmosul fiintei mele) este pretutindeni (in macrocosmos), ceea ce nu este aici nu este nicaieri”, iar Hermes spunea: "Ceea ce este sus este si jos".

(sursa http://psihologic.blogspot.ro/2008/12/nosce-te-ipsum.html)

Copyright: © psiholog-cosminbalasa.ro | Toate drepturile rezervate

Muzica de fundal este dezactivata.
Pentru a activa muzica pentru paginile site-ului, apasati imaginea de mai sus;
ulterior, daca doriti, puteti dezactiva aceasta optiune.