Terapia prin iertare
[cele mai noi]    [cele mai citite]    [categorii]

Terapia prin iertare

 

Este atât de importantă iertarea în viaţa noastră, încât atunci când avem o problemă: de la dureri de cap, răceala, insomnii, stări de rău sau boli foarte grave, trebuie să ne întrebăm simplu: „Pe cine trebuie să iert?“ Există foarte mulţi cercetători şi psihologi care spun că toate bolile vin de la o stare de „neiertare“ şi că restabilind legea iubirii prin iertare îţi recapeţi sănătatea, atât trupească cît şi emoţională. Iertând un om care ne-a jignit sau ne-a supărat ne putem vindeca de o boală gravă.

Nu trebuie decât să conştientizăm problema pe care o simţim la nivel fizic, empatic, emoţional etc., şi apoi, prin purificarea gândirii care a atras problema, printr-o atitudine de căinţă şi iertare, problema va dispărea.

Se pare că atunci când refuzăm să acceptăm şi să iertăm, vieţile noastre sunt lipsite de strălucire şi căldură. Atunci când iertăm şi lăsăm în urmă trecutul, are loc o adevărată vindecare pentru mintea şi sufletul nostru. O dată cu terapia iertării ne simţim eliberaţi şi putem trăi pe deplin prezentul.

Atunci când încercăm să schimbăm comportamente şi atitudini putem avea surpriza că nu acesta este lucrul care dă cel mai mare randament. De prea multe ori căutăm problema în ceilalţi, soluţia cea mai simplă este în noi şi apare o data cu iertarea: „Puterea iertării este neîntrecută, o persoană care îi iartă şi-i acceptă pe ceilalţi, în cele din urmă va învăţa cum să se ierte şi să se accepte pe sine."

Iertarea reprezintă calea de a ne curăţa de rănile emoţionale şi de otrava lor, reprezintă un efort sufletesc menit să ne restabilească relaţia cu cei din jur şi cu noi înşine.

Iertarea nu este o atitudine bruscă, profundă, rapidă. Aşa cum o rană nu se vindecă doar dacă ai pus un bandaj pe ea, nici iertarea nu se petrece în momentele unei regăsiri pline de lacrimi. Iertarea este o călătorie, un proces complex. Iertarea înseamnă să cedezi, să te desparţi de trecut, să te eliberezi. Nu are nimic de-a face cu scuze de convenienţă.

Putem alege să acceptăm şi să iertăm, acum că ştim că nimic nu ne face mai bine decât împăcarea şi iertarea. Este doar o decizie, ba mai mult, o decizie cu calităţi terapeutice. Iertarea trecutului, cât şi a celor care au greşit faţă de noi, ne poate aduce acea linişte şi împăcare de care prezentul nostru are nevoie pentru a fii complet şi realizat: „Un acum fericit (şi un şi mai fericit viitor) este al nostru dacă reuşim să iertăm, să uităm şi să mergem mai departe.“

S-ar putea să nu ştim cum să iertăm şi s-ar putea să nu vrem să iertăm, dar cu însuşi faptul că spunem că am vrea să iertăm , începe procesul de vindecare. Este imperativ pentru propria vindecare ca „noi“ să ne eliberăm de trecut şi să îi iertăm pe toţi.

Este foarte important:

  1. Să ne iertăm pe noi înşine!

Să începem cu începutul şi să aplicăm puterea terapeutică a iertării mai întâi asupra propriei persoane. Chiar dacă nu suntem întotdeauna de acord cu asta, prima persoană pe care trebuie să o iertăm suntem noi înşine. Cere-ţi iertare de la tine pentru toate acţiunile şi gândurile care nu au adus în viaţa ta o stare de bine şi de linişte. Iertarea de sine duce la acceptarea de sine şi, apoi, la iubirea de sine.

  1.  Să iertăm experienţele dureroase din trecut

A da vina pe alţii, este una din cele mai sigure căi de a sta împotmolit într-o problemă. Când dăm vina pe alţii, dăm din mână propria noastră putere. Aşa că cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru noi este să ne revendicăm puterea şi să ne aducem aminte că puterea este întotdeauna în momentul prezent.

Putem spune că am iertat în întregime atunci când, oricâte eforturi am face să ne reamintim, nu mai ştim care a fost cauza supărării, pentru că ea a dispărut.

Iertarea ne ajută să ne eliberăm de trăirile negative şi să ne ridicăm pe un alt nivel de conştiinţă. Aşadar, ori de câte ori ceva în viaţa noastră nu funcţionează aşa cum ne-am dori, să avem puterea şi curajul de a realiza o introspecţie sinceră şi autentică în legătură cu propria noastră fiinţă. Iar dacă nu putem face singuri acest lucru, să avem deschiderea de a cere ajutorul unui terapeut care, prin intervenţii specifice psihoterapiei, ne poate conduce pe drumul spre iertare.

 

Psiholog psihoterapeut Daniela Dicu 

Copyright: © psiholog-cosminbalasa.ro | Toate drepturile rezervate

Muzica de fundal este dezactivata.
Pentru a activa muzica pentru paginile site-ului, apasati imaginea de mai sus;
ulterior, daca doriti, puteti dezactiva aceasta optiune.