E normal să uiţi?
[cele mai noi]    [cele mai citite]    [categorii]

        Pentru că am observat frecvent că obişnuim să considerăm uitarea mai degrabă un fapt negativ, mă gândesc să ne apropiem puţin de ea,să o cunoaştem mai bine şi poate să ne împrietenim cu ea.

        Uitarea este un proces psihologic util, necesar, imposibil de evitat şi nu este o formă de degradare, nu este o boală cum adesea oamenii o categorisesc.

        Să uiţi ceva, să uiţi chiar şi pe cineva este un lucru care te apără. Este o modalitate de a-ţi păstra atenţia dirijată într-o anumită direcţie, de a ordona priorităţile. Permanent priorităţile se selectează şi, pentru a veni altele la suprafaţă, unele trebuie să meargă dedesubt, aceasta numindu-se uitare.
         Dar cum poţi să uiţi un om şi cum poţi să uiţi un om care a fost important pentru tine? Există de exemplu convingerea frecvent confirmată prin care dacă doi îndrăgostiţi îşi jură dragoste pe viaţă, se înţeleg foarte bine, se împrietenesc şi împart totul, ştiu totul unul despre celălalt, aceasta este o situaţie periculoasă pentru relaţia lor - care va sfârşi printr-un fel de ignorare din partea aceluia care crede că ştie totul despre celălalt. Forma aceasta de asimilare a personalităţii celuilalt, a valorii sociale sau de cuplu a celuilalt, pare să fie suficientă pentru a uita că există acea persoană. Oricât de mult s-ar mira acela "Cum poţi să mă uiţi, cum ai uitat de mine, te aştept aici de vreo două ore... şi tu de duci să bei o bere, fără să ştii că mai sunt şi eu pe lumea asta?", pare greu de crezut.      Uitarea este însă un mecanism de apărare destul de important. Scoţi din eul tău, scoţi din conştienţa ta ceea ce pare important pentru alţii- şi este poate şi pentru tine- dar este atât de important încât trebuie să te aperi de el. Când ajungi într-un alt stadiu social, când ceea ce ai în jur este mult mai stimulativ, când participi intens la noile relaţii care s-au înfiripat în viaţa ta, este probabil să uiţi de prietenul/ partenerul(a) tău/ta, mai ales că îl consideri la locul lui, acolo pus deoparte, nu ai nici o problemă în relaţia cu el, îl vei găsi de fiecare dată când te vei întoarce la el... Dar uneori trec nepermis de mulţi ani şi omul acela simte că nu îi mai eşti prieten cum îi erai.
După ce aţi trăit atât de intens împreună, aproape fiecare zi a vieţii voastre pentru o vreme, să treacă atâţia ani şi să nu dai nici un semn, este unul din cele mai frecvente reproşuri pe care prietenii, reîntâlnindu-se după o perioadă de timp, şi le fac. Iar tu nu poţi să îţi explici. Ei bine, una din explicaţii este aceasta: că ai ajuns într-un alt stadiu social.
       Trecând din planul social în cel psihologic putem înţelege şi mai bine că uitarea nu este în realitate un lucru atât de rău, ci un fenomen destul de natural: s-a constatat că uităm mai multe lucruri decât ne amintim. Faptul că nu ne amintim o informaţie, eveniment, persoană nu înseamnă că informaţia a dispărut pentru totdeuna. Uneori informaţia este acolo dar din diferite motive nu o putem accesa. Acest lucru ar putea fi cauzat de factorii exteriori care ne distrag atenţia sau de diferite asocieri eronate. Există, de asemenea, fenomenul de reprimare, ceea ce înseamnă că în mod intenţionat (deşi subconştient) eliminăm anuminte secvenţe din memorie pentru că nu vrem să ne amintim emoţiile asociate.
       Uitarea nu acţionează ca o fatalitate decât în cazuri patologice, de amnezie totală. În mod normal, ea poate fi ţinută sub control, determinând-o să acţioneze selectiv. Cerinţa principală pentru stabilirea efectului negativ al uitării constă în activarea şi întărirea (consolidarea) periodică a celor pe care le apreciem ca fiind importante şi necesare în activitatea noastră viitoare.

Pentru mai multe informaţii despre uitare si implicit despre procesul psihologic omolog, memoria, accesaţi : Link

Pentru a cunoaşte mai multe despre arta de a memora cu plăcere, vedeţi "elementele metodei Lozanov" în acest link.

Copyright: © psiholog-cosminbalasa.ro | Toate drepturile rezervate

Muzica de fundal este dezactivata.
Pentru a activa muzica pentru paginile site-ului, apasati imaginea de mai sus;
ulterior, daca doriti, puteti dezactiva aceasta optiune.